TV LIVE
Kuriozitete
19 April 2023
NË BIOTEKNOLOGJI  USHQIMORE  PARASHTROHET  PYTJA,   A  DUHET  TË  KONSUMOHEN  USHQIMET  E  MODIFIKURA  GJENETIKE ?

NGA PROF. DR. GAFUR AJRULI

Ushqimet e  modifikuara  gjenetike  nuk  duhet  të  konsumohen  sepse  janë të përfituara  me anë  të  metodave  të  gjenetikës inzhinjeringe, duke  mbartur gjene për  veti  të caktura,  nga një lloj tek lloji tjetër , të cilat gjene mundsojn paraqitjen e vetive  të dëshirushme , te lloji te  i  cili  mbarten këto gjene  si p.sh. nëqoftse  duam që  të mos  ngrinë domatet  dhe  dredhzat  në frigorifer , atëher  në to mbartet gjeni që vepron si "antifriz", i cili është  izoluar nga disa  peshqi që jetojn në  vendet  polare.
Mirpo  nga konsumimi i ushimeve të  modifikuara  gjenetike  mund të  paraqiten  një vargë  rrezicesh  por më  me rëndësi janë:
1. Reaksionet  alergjike,
2. Efektet  toksike  gjatë përdorimitt  të  tyre,
3. Ulja e  vlerave  kulitative  të ushqimit , 
4. Rritja e sasis  kuantitative  të ushqimit,  por pa cilësi, etj.
Nga  këto  veprime  të  ushqimeve të  modifikuara  gjenetikisht,  është  mire  që  të  mos përdorim sepse kanë veprim të  dëmshëm  për shëndetin  e njeriut, dukuri e cila lidhet me thënjen e popullit: “Ushqimet e tilla, syri ti  hanë e jo goja, por jo të shëndetshëm “.



Të ndryshme
Më shumë